Vad har hänt här?

På min morgonpromenad med Zumo gick vi förbi det här, och det satte igång min tankeverksamhet så pass att jag blev tvungen att förmedla vidare. Vad ser du här?

Ganska nära vägen, fast ändå lite undanskymt under ett träd (men inte tillräckligt för att inte upptäckas) ligger alltså: en röd mikrovågsugn, en rosa låda med en grå kudde och en blå låda som är tom. Vad är det du ser? Vad har hänt här? Hur har just dessa prylar hamnat just här?

Är det så att nu på höstlovet så har några kreativa barn varit ute och haft “picknick” eller lekt koja? Är detta “kök, sovrum och vardagsrum”? (ja, om du inte fattar – micro = köket, kudden = sovrummet och blå lådan = vardagsrummet). Tänk då besvikelsen när de kom på att de inte kan värma sin lunch härute. Och tänk föräldrarnas besvikelse när de fattar att micron inte bara är borta utan när/om den eventuellt kommer tillbaka så är den troligen trasig.

Är det så istället att det är en lat jävel som inte har orkat åka med detta (trasiga, fast – utan en närmare undersökning så såg det inte speciellt slitet ut) till återvinningen? Vi har rätt långt till återvinningen så by all means – detta är kanske långsökt men varsågod ungar på höstlovet, här har ni en koja!

Eller så är det så att vi har en separation på gång? “Du kan ta din fula micro och dina pastelllådor och dra!”-situation. Men då tycker jag att det är lite väl stageat för en arg partner to make a point.

Varför berättar jag detta för dig? Jo. De allra flesta av oss hade stannat vid tanken: “men vad märkligt att det ligger en massa grejer här”. Vi konstaterar något och så släpper vi det. Väldigt sällan släpper vi ut vår fantasi och kreativitet för att leka med tanken på varför något är på ett visst sätt – och framför allt: finns det fler alternativ? Den viktigaste frågan inom kreativt tänk är:

Finns det fler sätt att tänka på här?

Så utmana mig här! Vad ser DU hände just här? Vad föreställer denna konstellation och hur har den hamnat här? Det är en variant av “den blå pricken” – en övning i kreativitet som jag gärna tar till när jag kör idégenereringsworkshops, något snyggare förpackad med lite färgglad interiör. Go nuts! Vad ser du här?